rrethana & rrethina

Kritikë dhe Aktivizëm

10 teza paraprake mbi Trump

Ian Alan Paul 1. Pushteti i Trumpit është kryesisht virtual në formën e tij. Propozo këtë, sugjero atë, gënje për të djeshmen, deklaro se është e pashmangshme ajo çka ende … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 24, 2017 · Lini një koment

Neoliberalizmi autoritar dhe miti i tregut të lirë

Ian Bruff Përktheu Lisjan Perolli Qysh prej zbatimit të ashtuquajturës “Luftë ndaj Terrorit” në vitin 2001, por sidomos prej shpërthimit të krizës globale financiare të vitit 2008, është biseduar gjatë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 22, 2017 · Lini një koment

Eagleton: Çka vjen pas post-modernizmit?

Përktheu Doruntina Vinca Teoricieni i letërsisë Terry Eagleton flet për teoritë letrare në raport me trendet e mëdha politike dhe historike, dhe vazhdimësinë e marksizmit. Çfarë shprehin kultura, arti dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 20, 2017 · Lini një koment

Balibar: Populizmi në pasqyrën amerikane

Étienne Balibar Pyetja e parë që më bënin miqtë e mi amerikanë pas fitores Trumpit në zgjedhje, ishte pak a shumë e njëjta: “Kush e ka radhën tani? A mendon … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 19, 2017 · Lini një koment

Para Ligjit

Franz Kafka Para Ligjit rri bën roje një portier. Te ky portier na vjen një burrë nga fshati, i cili lyp të hyjë në Ligj. Por portieri i thotë se … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 19, 2017 · Lini një koment

Roli i intelektualit (Nizan, Foucault, Bourdieu, Sartre, Deleuze, Said)

Përktheu nga frëngjishtja Arbër Zaimi Paul Nizan: Kundër qenve të rojës – Çka bëjnë zanatçinjtë e mendimit gjatë këtyre tërmeteve? Ata vazhdojnë të heshtin. Nuk vënë alarmin. Nuk denoncojnë. Nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 18, 2017 · Lini një koment

Bota kokëposhtë e Donald Trumpit

Slavoj Zizek Aspekti më dëshpërues i periudhës paszgjedhore në SHBA nuk janë masat e shpallura prej presidentit të sapozgjedhur, por mënyra se si shumica e Partisë Demokratike po reagon ndaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 11, 2017 · Lini një koment

Politikat e tregut te lirë, rrallëherë kanë pasuruar vendet e varfra

Ha-Joon Chang – Ç’ ju kanë thënë deri tash Pas pavarësimit nga sundimet koloniale, vendet në zhvillim provuan të zhvillojnë ekonominë përmes ndërhyrjes shtetërore, ndonjëherë edhe duke adoptuar socializmin në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 8, 2017 · Lini një koment

Zhan Zhak Ruso: Pararendës i Kafkës, Celines dhe Pongut

Gilles Deleuze Ekzistojnë dy mënyra me të cilat mund ta vlerësojmë gabimisht një shkrimtar të mirë: 1) duke dështuar në njohjen e logjikës së thellë ose karakterit sistematik të punës … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 7, 2017 · Lini një koment

Kur s’vlen për asgjë

Mark Fisher Kam vuajtur prej depresionit në periudha të ndryshme që prej kohës kur kam qene adoleshent. Një pjesë e këtyre episodeve kanë qenë shumë dërrmuese – duke rezultuar në … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Janar 25, 2017 · Lini një koment

Një zbritje nëpër vorbull

Slavoj Zizek Kriza e refugjatëve i ofron Evropës një shans unik për ta ripërcaktuar veten, për ta shënuar dallimin e saj nga të dy polet që e kundërshtojnë atë: neoliberalizmi … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Janar 21, 2017 · Lini një koment

Si zhvillohen vendet e pasura prej vendeve të varfra

Jason Hickel Për një kohë të gjatë kemi treguar një rrëfenjë tërheqëse, sa i përket marrëdhënies mes vendeve të pasura e atyre të varfëra. Sipas asaj rrëfenje, vendet e pasura … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Janar 19, 2017 · Lini një koment

Mbi dogmën e “gazetarisë së përgjegjshme apolitike”: një tjetër rast

Gent Carrabregu Siç po duket, Qeveria e Rashkës LDK-PDK-Lista Srpska nuk do të zmbrapset nga dërgimi për miratim në Kuvend të marrëveshjes tejet të dëmshme për shënjimin e vijës kufitare … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Korrik 13, 2016 · Lini një koment

Për-pjekja

Arlind Manxhuka Sistemi aktual politik e ekonomik, vlerat të cilat janë krijuar nëpër vite, kryesisht prodhon individualistë dhe lloj-lloj egosh. Madje, fillimisht i promovon vetë disa të tillë, në mënyrë … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Maj 1, 2016 · Lini një koment

Poshtë obskurantizmi

Zgjim Hyseni Parulla është momenti që shkrin e bashkon ndarjen teori-praktikë. Shkrimi i parullave është një nga format e praktikës politike. Ajo thërret e nis aksionin, u jep formë materiale … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Prill 5, 2016 · Lini një koment

Demokracia dhe autokracitë në “Ballkanin Perëndimor”

Arbër Zaimi Një lloj specifik autokracie është instaluar gradualisht në “Ballkanin Perëndimor”. Kjo është e dukshme pas dështimit të eksperimentimit relativisht të shkurtër me pluralizmin, i cili mbajti maskën e … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 27, 2016 · 1 Koment

Trupi im, armë drejt çlirimit!

Teutë Rrusta Aty ku kriza është e thellë dhe rezistenca ndaj shtypjes intensifikohet, aty lind edhe shpresa për transformimin e shoqërisë. Ky transformim është së pari ekonomiko-politik por ai nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Shkurt 22, 2016 · Lini një koment

28 nëntori dhe 10 shkurti

Valdrin Ahmeti   Më 24 korrik 2006 Lëvizja VETËVENDOSJE! së bashku me disa organizata të shoqërisë civile dhe me nënat e të pagjeturve, protestoi kundër takimit të “elefantëve”.  Në Vjenë, … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Janar 13, 2016 · Lini një koment

Shekulli i Hegelit

SLAVOJ ŽIŽEK Publikuar si parathënie: Hegel & the Infinite: Religion, Politics, and Dialectic Argumenti i fundit anti-hegelian është fakti i çarjes post-hegeliane: ajo që as partizanët më fanatikë të Hegelit s’mund … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Dhjetor 16, 2015 · Lini një koment

Rrënjët e së Djathtës Fetare

Rrënjët e së Djathtës Fetare[1] Nga Ikbal Ahmed (shqipëroi nga anglishtja origjinale: Gent Carrabregu)[2]   Ata i takojnë doktrinave të ndryshme fetare, madje shpesh doktrinave të kundërta—Hinduizmit, Judaizmit, Krishterimit, dhe … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Nëntor 16, 2015 · 1 Koment

Miqtë radikalë të Platonit

Slavoj Zizek – Fq. 40-42 nga Less than Nothing … Në fillim të viteve 1920 Lenini propozoi që filozofët marksistë të krijonin një “shoqëri të miqve materialistë të Hegelit” – … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Nëntor 12, 2015 · Lini një koment

Politika e artit: një intervistë me Jacques Ranciere

Anna Wojcik: Tek libri juaj “Aisthesis” secili kapitull hapet me një rrëfim historik mbi një objekt apo mbi një ngjarje që ka mbërritur të zgjerojë më tej kuptimin e asaj … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Nëntor 12, 2015 · Lini një koment

Rezistenca s’është e kotë

Alex Callinicos* Përktheu Arlind Manxhuka Transformimet neoliberale të universiteteve për më shumë se 25 vite kanë qenë të pamëshirshme, mirëpo ato janë bërë në mënyrë tejet të ngadalshme. Ndryshimet nuk … Vazhdoni leximin

Vlerësojeni këtë:

Nëntor 10, 2015 · Lini një koment

Pëlqe “Rreth” në Facebook